Vaaleja ei siirretä – vai siirretäänkö sittenkin?

Julkaistu:

Pandemia on jyllänyt kohta vuoden ja vasta nyt tunnutaan heräävän siihen, että vaalit onkin massatapahtuma, joka tuo ihmisiä yhteen paikkaan sankoin joukoin. Onkin herännyt kysymys, pitääkö vaaleja siirtää myöhempään ajankohtaan.

Pandemiavaalit 2021 saattavat muodostua edeltäviä vaaleja hiljaisemmiksi, mikäli uurnille ei uskalleta lähteä. Toisaalta tilanne saattaa kasvattaa ennakkoäänestyksen suosiota, mutta siitä on tehtävä tarpeeksi helppoa. Eikä sielläkään äänestyspaikoille saa syntyä jonoja.

Ehdokkaan kannalta vaalien siirtäminen saattaa muodostua hankalaksi kampanjan pidentyessä. Kampanjan vetäminen on jo nyt todella hankalaa, painopiste kun on sosiaalisen median puolella. Toisaalta myöhempi ajankohta saattaa parantaa mahdollisuuksia henkilökohtaisempiin kontakteihin.

Mutta – äänestäjät ja ehdokkaat… ihminen toki sopeutuu kaikkeen. Hämmästystä herättää se tosiasia, että herätys on tapahtunut vasta nyt – tai ainakin tuntuu siltä, ettei tilanteeseen lainkaan ole varauduttu. Suomea pidetään yhtenä järjestelmällisen toiminnan mallimaana, jossa kaikki (melkein) toimii kuin junan vessa. Kuinka on mahdollista, että tähän pandemiakauteen on mahtunut niin paljon suunnittelemattomuutta ja yllätyksiä. Kyllä meidän nyt pitää skarpata!

Nyt se päätös kuitenkin on tehtävä, aivan lähiaikoina. Mikäli päätös tapahtuu juuri suunnitellun vaalipäivän alla, on eri paikoissa tehty paljon turhaa työtä. Mutta, ehkä siirtäisin syksyyn – tiedä tuota!

Lisää julkaisuja

9.5.2021

Haloo! Täällä ITÄ – kuuleeko meitä kukaan?

Täällä Itä – kuuleeko kukaan?

9.5.2021

SOTE – mikä meitä mahtaa odottaa

Helsingin sosiaali – ja terveyspalveluiden kohtalosta alkaa kaiken aikaa kuulua yhä huolestuneempia äänenpainoja. Hallitus vie rytinällä eteenpäin SOTE-uudistusta, joka on